4. INTERNATIONAL PRINTING TECHNOLOGIES SYMPOSIUM

AMAÇ VE KAPSAM

4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Marmara Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Basım Teknolojileri Bölümü tarafından, 5-6 Ekim 2023 tarihlerinde Marmara Üniversitesi Dragos Kampüsünde yapılacaktır.

Bu sempozyum basım ve basılı medya teknolojisinin tüm yönlerini kapsayan 2 yılda bir yapılan olan bir sempozyumdur. Basım sektörünün herhangi bir dalında beyaz veya mavi yaka çalışan, akademisyen, tedarikçi, satın almacı iseniz, kısacası basım sektörünün herhangi bir dalıyla ilgiliyseniz faaliyetlerinizi daha karlı ve başarılı hale getirecek son gelişmeleri bu sempozyumda bulabilirsiniz. Ayrıca öğrenci iseniz, şirketlerin ve araştırmacıların deneyimlerinden faydalanabilir ve sektörde hangi yöne doğru eğilim içinde olmanıza karar verebileceğiniz bir platformu bulabilirsiniz. Katılımcılar izleyici olarak, sözlü/poster sunum yaparak bu sempozyuma katılabilirler.

Basım teknolojileri konusu gerek bilimsel gerek endüstriyel alanda sürekli yenileşme gösterdiği gibi, diğer sanayi dallarının da gelişmesi basım endüstrisinin farklı alanlara yönlenerek genişlemesine ve gelişmesine yol açmaktadır. 4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumunda basım ve medya endüstrisinin 21. yy. da nereye ve nasıl yol aldığı belirlenmeye çalışılacaktır. Baskı ve basım terimi önceden çok klasik bir şekilde “görüntünün kâğıt üzerine aktarılması” olarak algılanmaktaydı. Fakat günümüzdeki teknolojik gelişmeler ile görüntü aktarma ve baskı altı malzeme çeşitliliğinde ciddi değişimler gözlenmektedir. Bu yüzden günümüzde hem kâğıt hem de diğer baskı yüzeylerinin üzerine, yüzey kaplaması, çok katmanlı yüzey çalışmaları gibi etkin ve endüstriyel ölçekte teknolojiler, gelişmeler ve yöntemler hem araştırmacıların hem de sektörün dikkatini çekmektedir.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı yeni teknolojilere uyum sağlama ve odaklanma zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Son yıllarda sürdürülebilir teknolojiler ve çevreye duyarlı ürünlerin geliştirilmesi büyük önem kazanmıştır. Basım teknolojilerinde kullanılan hibrid sistemler, ekolojik ve e-mürekkepler, çevreye duyarlı baskı altı malzemeleri, baskılı elektronik materyaller, dijital baskı yöntemleri, basılı ambalaj ve etiket teknolojileri, değişken baskılar bu gelişmelere bağlı olarak meydana çıkmış yeni ürün ve yaklaşımlara örnektir.

Bu sempozyum ile eğitim kuruluşları, basım sektörü, destek veren diğer sanayi dalları, kullanıcılar, konuyla ilgili yetkin kamu kuruluşlarının ve sektörel sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek yenilikleri tartışacağı, paylaşacağı, sorunlara çözüm üretilmeye çalışılacağı seçkin bir platform ve yeni ortak projelerin ve yeni birlikteliklerin oluşturulması hedeflenmektedir.

Sizlerin de katılımı ile bu sempozyumun akademik ve sektörel anlamda daha faydalı olacağı inancındayız.

Teşekkürler…
4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu Organizasyon Komitesi
Prof. Dr. Arif Özcan (Marmara Üniversitesi Organizasyon Komitesi Başkanı)