4. INTERNATIONAL PRINTING TECHNOLOGIES SYMPOSIUM

YAYIN POLİTİKASI

4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023’te yayınlanan tüm makaleler; Basım endüstrisi ve ilgili alanlar dahilinde grafik, iletişim ve medya, grafik tasarım, tipografi, baskı öncesi, baskı, baskı sonrası, ambalaj, renk yönetimi, grafik malzemeleri, kalite, ekoloji, atık yönetimi, geri dönüşüm, fonksiyonel baskı, elektronik yayıncılık ve yeni medya alanlarında yeni araştırmalar ve bildiriler yayınlamayı amaçlamaktadır.

Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023; daha önce herhangi bir mecrada yayınlanmamış orijinal makaleleri (Orijinal bilimsel makale, Derleme makalesi, Profesyonel makale) yayınlar. 4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu Printistanbul 2023, yayınlanan veya yayınlanacak olan bildirilere açık erişim sağlar.

Sempozyuma gönderilecek makalelerin özet gönderimi ve tam metinleri mutlaka İngilizce dilinde yazılmalıdır.

Not: Sözlü sunumlar Türkçe dilinde yapılabilecek olsa dahi PowerPoint sunumların İngilizce hazırlanması zorunludur.

EDİTORYAL SORUMLULUKLAR

4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023’te kabul edilecek ve yayınlanacak olan makalelerin seçilmesine yayın kurulu karar verecektir.

Editör, gönderilen makalelerin içerik ve biçimsel açıdan ilgili standartları karşılamadığının tespit edilmesi durumunda yayınlanmamasına karar verme hakkını saklı tutar. Yazı İşleri Ekibi, makalenin yayına kabul edilip edilmediğini makalenin sunulacağı tarihe kadar yazarlara bildirecektir.

Editör, yayınlanmasını düşündüğü makalelerle ilgili herhangi bir çıkar çatışması içinde olmamalıdır. Bir Editör, bir gönderiyi ele almalarıyla ilgili olarak bir çıkar çatışması algısı olabileceğini düşünürse, hakemlerin seçimi ve yazıyla ilgili tüm kararlar Bilimsel Komite tarafından verilecektir.

Editör, makaleleri herhangi bir ırk, cinsiyet, cinsellik, din, etnik veya siyasi önyargıdan arınmış entelektüel içerik açısından değerlendirecektir.

Editör ve Editör Ekibi, gönderilen yazılarda ifşa edilen yayınlanmamış materyalleri yazarların açık yazılı izni olmadan kullanmamalıdır. Gönderilen yazılarda sunulan bilgi ve fikirler gizli tutulmalı ve kişisel kazanç için kullanılmamalıdır.

Editörler ve Yazı İşleri Ekibi, hakemlerin değerlendirme süreci öncesinde, sırasında ve sonrasında yazarların isimlerini gizli tutmasını sağlamak için tüm makul önlemleri alacaktır.

YAZARIN / YAZARLARIN SORUMLULUKLARI

Yazarlar, yazılarının kendi özgün çalışmaları olduğunu, daha önce yayınlanmadığını ve başka bir yerde yayımlanmak üzere değerlendirilmediğini garanti ederler. Aynı çalışmanın başka bir dergiye paralel olarak gönderilmesi veya işlem yapılması suistimal teşkil eder ve makale 4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023 Yayın kurulu tarafından değerlendirme dışı bırakılır.

Yazarlar ayrıca makalenin Editörün izni olmadan başka bir dilde (4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023’te yayınlandıktan sonra) başka bir dilde yayınlanmayacağını da garanti eder.

Gönderilen makalenin bir araştırma projesinin sonucu olması veya bir önceki halinin bir konferansta sözlü sunum şeklinde (aynı veya benzer başlık altında) sunulmuş olması durumunda proje, konferans vb. hakkında ayrıntılı bilgi sağlanmalıdır. Daha önce başka bir dergide veya konferansta yayınlanmış bir bildiri, Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023 Proceedings kitabında yeniden basılamaz.

4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023’e gönderilen bildirilerin etik standartlar göz önünde bulundurularak yazıldığından emin olunması yazarın / yazarların sorumluluğundadır.

Raporlama Standartları

Gönderilen bir makale, hakemlerin ve sonrasında okuyucuların makale içinde sunulan iddiaları doğrulamasına izin verecek kadar yeterli ve ayrıntılı referanslar içermelidir. Yanlış iddiaların kasıtlı olarak sunulması, etik standartların ihlalidir. Yazarlar, gönderilerinin içeriğinden münhasıran sorumludur ve verileri kamuya açık hale getirmek için ilgili tüm taraflardan izin aldıklarından emin olmalıdırlar.

Daha önce başka bir yerde yayınlanmış olan şekil, tablo veya diğer materyalleri eklemek isteyen yazarların telif hakkı sahibinden/sahiplerinden izin almaları gerekmektedir. Bu tür kanıtlar olmadan alınan herhangi bir materyalin yazarlardan kaynaklandığı varsayılacaktır.

Yazarlık

Yazarlar, yalnızca gönderiye önemli ölçüde katkıda bulunan tüm katılımcıların yazar olarak listelendiğinden ve aksine, gönderiye önemli ölçüde katkıda bulunan tüm katılımcıların yazar olarak listelendiğinden emin olmalıdır. Araştırma projesinin önemli yönlerine ve yazının hazırlanmasına yazarlardan başka kişiler katıldıysa, katkıları bir dipnotta veya Teşekkür bölümünde belirtilmelidir.

Kaynakların Kabulü

Yazarların, araştırmalarını ve makalelerini önemli ölçüde etkileyen kaynakları uygun şekilde belirtmeleri gerekir. Üçüncü kişilerle yapılan özel görüşmelerde veya yazışmalarda, proje başvuruları, el yazmaları ve benzeri materyallerin incelenmesi sırasında elde edilen bilgiler, bilgi kaynağının açık yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.

İntihal

Birinin bir başkasının fikirlerini, sözlerini veya diğer yaratıcı ifadelerini kendisininmiş gibi varsayması, bilimsel etiğin açık bir ihlalidir ve yasal işlemle cezalandırılabilecek bir telif hakkı yasası ihlali de içerebilir. İntihal aşağıdakileri içerir:

  • Kelimesi kelimesine aynı veya neredeyse blok halinde kopyalama veya başka bir yazarın çalışmasının bazı kısımlarını kaynağı açıkça belirtmeden veya kopyalanan parçayı işaretlemeden (örneğin, tırnak işaretleri kullanarak) kasıtlı olarak başka kelimelerle ifade etme;
  • Kaynak göstermeden ve/veya orijinal yazarın veya telif hakkı sahibinin izni olmadan başka birinin makalesinden denklem, şekil veya tablo kopyalamak.

Lütfen tüm gönderimlerin intihal için kapsamlı bir şekilde kontrol edildiğini unutmayın. Bariz intihal belirtileri gösteren herhangi bir makale otomatik olarak reddedilecektir.

Çıkar Çatışması

Yazarlar, makalelerinde sunulan sonuçları veya bunların yorumlanmasını etkilemiş olabilecek herhangi bir mali veya diğer önemli çıkar çatışmalarını açıklamalıdır.

Yayınlanan Eserlerdeki Temel Hatalar

Bir yazar kendi yayımlanmış eserinde önemli bir hata veya yanlışlık keşfettiğinde, derhal 4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023 yayın kuruluna bildirimde bulunmak ve/veya makaleyi geri çekmek (veya düzeltmek) için Editörle iş birliği yapmakla yükümlüdür. Yazarlar makalelerini göndererek 4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023 Yayın Politikalarına uymayı kabul ederler.

HAKEM DEĞERLENDİRMESİ

Gönderilen yazılar bir hakem değerlendirme sürecine tabidir. Hakem değerlendirmesinin amacı, editöre olumlu veya olumsuz kararlar vermede yardımcı olmaktır ve yazarla editör yardımı ile iletişim yoluyla, aynı zamanda makaleyi geliştirmede yazara yardımcı olabilmektir.

Hakem değerlendirmesi süreci normalde bir ay içinde tamamlanır.

Hakemlerin seçimi Editörlerin takdirine bağlıdır. Hakemler makalenin konu alanı hakkında bilgi sahibi olmalıdır; yazarların kendi kurumlarından olmamalı ve yazarlardan herhangi biri ile yakın zamanda ortak yayınları bulunmamalıdır.

Ana inceleme aşamasında, Editör gönderilen makaleleri alanında uzman biri yerli biri yabancı en az 2 kişiye gönderir. Hakemlerin değerlendirme formu, hakemlerin bir gönderinin kaderini belirleyebilecek tüm yönleri ele almasına yardımcı olmak için bir kontrol listesi içerir.

Değerlendirme formunun son bölümünde hakemler, gönderilen makalenin iyileştirilmesine yönelik gözlem ve önerilerini bildirir ya da makalenin reddedilmesi konusunda öneride bulunur; bu değerlendirmeler hakemlerin isimleri olmadan yazarlara gönderilir.

Bir makaleyi inceleyenlerin tümü, değerlendirme süreci öncesinde, sırasında ve sonrasında yazarlara anonim kalır. Bir makalenin tüm hakemleri bağımsız hareket eder ve birbirlerinin kimliklerinden haberdar değildir. İki hakemin kararları aynı değilse (kabul/red), Editör ek hakemler atayabilir. İnceleme süreci sırasında Editör, makalenin bilimsel değerinin değerlendirilmesi için gerekliyse yazarlardan ek bilgi (ham veriler dahil) sağlamasını isteyebilir. Bu materyaller gizli tutulmalı ve kişisel amaçlar için kullanılmamalıdır.

Editör ekibi, incelemeler için makul bir kalite prosedürü sağlayacaktır. İncelemeleri, yazarlar tarafından sorgulanan hakemler söz konusu olduğunda, incelemelerin objektif ve akademik standartta yüksek olmasını sağlamaya özel dikkat gösterilecektir. İncelemelerin tarafsızlığı veya incelemenin kalitesi ile ilgili herhangi bir şüphe olması durumunda, ek incelemeler için farklı hakemler atanacaktır.

ETİK OLMAYAN DAVRANIŞLARLA BAŞA ÇIKMA PROSEDÜRLERİ

Herkes herhangi bir durumda, şüphelenilen etik dışı davranış veya herhangi bir suistimal hakkında, soruşturma başlatmak için gerekli bilgileri/delilleri vererek editörleri ve/veya Yazı İşleri Ekibini bilgilendirebilir.

Soruşturma

  • Editör, soruşturma açılmasına ilişkin kararları Bilim Kurulu’na danışır.
  • Bir soruşturma sırasında, herhangi bir kanıt kesinlikle gizli olarak ele alınır ve yalnızca soruşturmaya tam anlamıyla dahil olan kişilerin görmesine izin verilir.
  • Soruşturma konusu olan makalelerin yazarı / yazarları, kendilerine yöneltilen her türlü suçlamaya yanıt verme şansına sahiptirler.
  • Soruşturma sonucunda suistimalin meydana geldiğine karar verilirse, hafif veya ciddi olarak sınıflandırılır.

Küçük Suistimal

Küçük suistimaller, başka herhangi bir tarafı dahil etmeden, doğrudan olaya karışanlarla ele alınacaktır, örneğin:

  • Akademik standartların yanlış anlaşılmasını veya yanlış uygulanmasını içeren küçük bir sorun oluştuğunda yazarlarla/hakemlerle iletişim kurmak.
  • Bir yazara veya hakeme oldukça küçük suistimallerle ilgili bir uyarı mektubu göndermek.

Büyük Suistimal

Editör, Bilimsel Komite’ye danışarak uygun gördüğünde, mevcut kanıtları kullanarak atılacak adımla ilgili herhangi bir karar vermelidir. Olası sonuçlar aşağıdaki gibidir (bunlar ayrı ayrı veya birlikte kullanılabilir):

  • Suistimali açıklayan resmi bir duyuru veya başyazının yayınlanması.
  • Yazarın (veya hakemin) bölüm başkanına veya işverenine herhangi bir suistimali resmi yazı ile bildirmek.
  • Yayınların Geri Çekme Politikasına uygun olarak Sempozyumdan resmi, duyurulu şekilde geri çekilmesi.
  • Belirli bir süre için bir bireyin gönderiminin yasaklanması.
  • Daha fazla araştırma ve işlem yapılması için bir vakayı profesyonel bir kuruluşa veya yasal merciye havale etmek.

Editör, Editör kurulu/yayın kurulu etik olmayan durumlar için, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından sağlanan yönergelere göre hareket etmektedir: http://publicationethics.org/resources/.

GERİ ÇEKME POLİTİKASI

Yayıncının, telif hakkı sahibinin veya yazar(lar)ın yasal sınırlamalar, birden fazla gönderim gibi profesyonel etik kuralların ihlali, sahte yazarlık iddiaları, intihal, verilerin hileli kullanımı veya herhangi bir suistimal, bir makalenin geri çekilmesini gerektirir. Bazen de gönderim veya yayındaki hataları düzeltmek için geri çekme kullanılabilir. Geri çekime veya geri çekilmenin asıl nedeni, bilimin bütünlüğünü koruyarak hatayı düzeltmektir; yazarı cezalandırmak değildir.

 

AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI

4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023, yayınlanan makaleler Açık Erişim bildirisidir. Tüm makaleler ücretsiz olarak indirilebilir

Dergi gönderim, değerlendirme ve üretim aşamalarında herhangi bir ücret talep etmez.

Kendi Kendine Arşivleme Politikası

4. Uluslararası Basım Teknolojileri Sempozyumu, Printistanbul 2023, yayınlanan makalelerin PDF’ini kurumsal bir depoya ve ticari olmayan, konu tabanlı depolara kaydetmesine veya Yazarın kişisel web sitesinde (ResearchGate, Academia.edu gibi sosyal ağ siteleri dahil) yayınlamasına olanak tanır. Orijinal yayın hakkında tam bibliyografik bilgiler (yazarlar, makale başlığı, dergi adı, cilt, sayı, sayfalar) verilmelidir.

Telif Hakkı

Yazarlar, yayınlanan makalelerin telif hakkını saklı tutar ve makaleyi üçüncü taraflara izin verilen şekillerde kullanma hakkına sahiptir. Yazarlar, yayıncıya makaleyi yayınlama, yeniden kullanılması durumunda orijinal yayıncısı olarak anılma ve her türlü form ve ortamda dağıtma hakkını verir.

SORUMLULUK REDDİ

Yayımlanan eserlerde ifade edilen görüşler, Editörlerin ve Yazı İşleri Ekibinin görüşlerini ifade etmemektedir. Yazılarda ifade edilen fikirlerin hukuki ve manevi sorumluluğu yazarlara aittir. Herhangi bir tazminat talebinde bulunulması durumunda yayıncının hiçbir sorumluluğu olmayacaktır. Herhangi bir tazminat talebi olması durumunda Yayıncı yasal olarak sorumlu tutulmayacaktır.

İletişim için:

printistanbul@marmara.edu.tr